“Vi älskar verkligen det vi gör”

 

Hälsinge Smådjursklinik är en fristående och privatägd veterinärklinik med verksamhet i Hudiksvall, Söderhamn och Ljusdal. Den startades för snart 25 år sedan av två veterinärer som fortfarande är verksamma i företaget. Här arbetar 40 dedikerade och välutbildade veterinärer, legitimerade djursjukskötare, biomedicinska analytiker, djurvårdare och administratörer för att tillsammans ge bästa möjliga vård till hundar, katter och andra smådjur. Trivseln är hög, personalomsättningen låg och möjligheten till utveckling stor. Det märks tydligt att de som arbetar här älskar sitt jobb.

På Hälsinge Smådjursklinik erbjuder man både förebyggande, planerad och akut djursjukvård. Varje år tar man emot ca 17 500 kunder på de tre klinikerna runt om i Hälsingland. Undersökningar visar att kunderna är nöjda. Många återkommer år efter år. Vissa långväga ifrån och inte sällan på remiss från andra veterinärer.

Djurens bästa står alltid i fokus på Hälsinge Smådjursklinik.

Djurens bästa står alltid i fokus på Hälsinge Smådjursklinik.

En verksamhet i förändring

Birgitta Sjölin började som djursjukskötare på Hälsinge Smådjursklinik för snart 25 år sedan. Sedan dess har hon varit kliniken trogen, med undantag för några år i läkemedelsbranschen. 2011 blev hon utsedd till VD och verksamhetschef på kliniken. Kliniken har ända sedan starten gjort en imponerande resa.

- Vi har utökat verksamheten i Söderhamn med både röntgen och operation, öppnat en ny klinik i Ljusdal och vuxit från 7 till 40 medarbetare. Vi har även förändrat vårt sätt att driva företaget. Från att ta problem när de dyker upp till att arbeta strategiskt och långsiktigt. Vi har en styrelse med en extern ledamot, ägardirektiv, tydliga mål och genomtänkta planer. Det har gjort en enorm skillnad, säger Birgitta.

Moderna kliniker

Hälsinge Smådjursklinik har tre moderna och välutrustade kliniker med möjlighet att utföra de flesta behandlingar, såväl förebyggande som akuta. Förutom röntgenutrustning och operationssalar har man tillgång till ett eget laboratorium med biomedicinska analytiker. Det är man ensam om i Hälsingland.

- Ett eget labb gör att vi snabbt kan ställa en diagnos. Ofta får kunderna svar medan de väntar. Våra analytiker säkerställer att de provsvar vi lämnar alltid håller hög kvalitet, säger Birgitta.

Hälsinge Smådjursklinik har ett eget laboratorium med biomedicinska analytiker.

Hälsinge Smådjursklinik har ett eget laboratorium med biomedicinska analytiker.

Vi ser alltid till djurets bästa 

Uppdraget för en veterinärklinik är att alltid se till djurets bästa och att minska dess lidande. Inte att till varje pris rädda deras liv. 

- Om vi ser att djuret lider och att fortsatta behandlingar inte kommer att hjälpa, avråder vi från det och rekommenderar i stället att djuret ska få somna in. Det är såklart jättetufft att både behöva ta emot och ge ett sådant besked, men som djurägare måste man vara beredd på att en dag behöva ta ett sådant beslut. Det ingår i rollen som djurägare, säger Birgitta.

EOG_1053.JPG

En KLINIK MED SPECIALISTKOMPETENS

Några av veterinärerna på kliniken är Steg 1 specialister i hundens och kattens sjukdomar. Det innebär att de gått en flera år lång fördjupningsutbildning och därefter gjort både en skriftlig och muntlig tentamen.

Hälsinge Smådjursklinik är även en godkänd utbildningsplats för Steg 1 specialister. Det innebär att veterinärer som arbetar här kan gå en Steg 1 specialistutbildning under handledning av någon av företagets befintliga specialister.

– Detta vet vi gör oss till en attraktiv arbetsplats för veterinärer. Hos oss kan de fortsätta att vidareutvecklas i sin yrkesroll även efter avslutade veterinärstudier. Specialistutbildningen sker till stor del på betald arbetstid, vilket såklart lockar, säger Birgitta.

EOG_0483.JPG

Hög trivsel och låg personalomsättning

På Hälsinge Smådjursklinik är personalomsättningen låg, trivseln hög och möjligheten till utveckling stor. Här delar man med sig av sin kunskap och lär av varandra. Det är högt i tak, prestigelöst och familjärt.

– Vi är kända för att vara en bra arbetsplats med stor möjlighet för individen att påverka både sin egen men också företagets utveckling. På de årliga utvecklingssamtalen tar vi fram utvecklingsplaner på både kort och lång sikt utifrån medarbetarnas egna önskemål och klinikens behov. Jag har lyckan att få vara chef för ett härligt team där vi jobbar väldigt bra tillsammans, berättar Birgitta.

Hög trivsel, låg personalomsättning och stor möjlighet till utveckling.

Hög trivsel, låg personalomsättning och stor möjlighet till utveckling.

Vinsten reinvesteras i företaget 

 Till skillnad mot många andra veterinärkliniker är Hälsinge Smådjursklinik en fristående klinik och företaget ägs av veterinärer som arbetar på kliniken. 

- Att vara fristående ger oss stor handlingsfrihet och korta beslutsvägar. Jag ser det som en stor fördel att våra ägare arbetar dagligen nära våra kunder jämfört med att ingå i en stor koncern med långt till både ägare och ledning, säger Birgitta.

En annan fördel med att vara en fristående klinik är att de själva bestämmer över hur företagets pengar ska användas. För att vara långsiktigt hållbara reinvesteras den absoluta merparten av företagets resultat i företaget. 

 - För att vara konkurrenskraftiga behöver vi hela tiden hålla oss uppdaterade och relevanta för både våra kunder och medarbetare. Vi ser därför till att kontinuerligt vidareutbilda våra medarbetare och löpande investera i modern teknik och utrustning. Vi tycker om att utvecklas och ligga steget före för att hela tiden kunna ge våra kunder den allra bästa vården, avslutar Birgitta.

EOG_1017.JPG