Förebyggande tjänster

hund_veterinar_forebyggande_vard_halsingesmadjursklinik
 

NÄR DU VILL HÅLLA DITT DJUR FRISKT

Hälsinge Smådjursklinik erbjuder ett flertal tjänster till djurägare som vill göra vad de kan för att hålla sitt djur så friskt och välmående som möjligt.

 

Vaccination

En av de viktigaste åtgärderna för att förebygga smittsamma sjukdomar är vaccination. Tack vare att vi har varit flitiga med det har vi idag mycket bra smittläge i Sverige vad gäller t ex valpsjuka och parvovirus hos hund och kattpest hos katt. Det är viktigt att fortsätta vaccinera mot dessa sjukdomar om vi ska behålla det låga smittrycket, särskilt när fler hundar får följa med på resa utomlands och importeras från andra länder.

Vid alla vaccinationer ingår en mindre hälsoundersökning, bedömning av munstatus och 20% rabatt på allt i butiken. Har du fler djur? Passa på att vaccinera alla samtidigt och få mängdrabatt.

Katter
Kattungar vaccineras mot parvovirus och kattsnuva vid 8 och 12 veckor, samt när de är 1 år. Därefter räcker det i det allra flesta fall att vaccinera katten vart 3:dje år. Om katten ska träffa många andra katter t ex på utställningar, pensionat eller bo på ett katthem kan vaccination årligen vara rekommenderat. 

Vad det gäller kattens parvovirus (kattpest) dyker det fortfarande upp fall med jämna mellanrum och fler katter skulle behöva vaccineras mot denna mycket smittsamma och ofta dödliga virussjukdom. Både inne och utekatter bör vaccineras.

Hundar
Valpar vaccineras första gången när de är 7-8 veckor, revaccineras vid 13 veckors ålder och sedan när de är 1 år. Därefter bör hunden vaccineras varje eller vart tredje år beroende på om vaccin mot kennelhosta behövs. Hunden bör tilläggsvaccineras mot kennelhosta om den ska träffa många andra hundar, exempelvis på utställningar eller hunddagis.

Vid utlandsresa ska hunden i de flesta fall vaccineras mot rabies och leptospiros. Glöm inte att läsa på vilka regler som gäller för både ut- och hemresa. Läs mer här.

Vi håller koll när det är dags att vaccinera
Boka tid för vaccination av hund, katt, iller och kanin. Vi lägger in en bevakning i vårt datasystem och påminner via mejl eller sms när det är dags för nästa vaccination, så att den inte glöms bort.

 

besiktning

Besiktningar genomförs framförallt inför försäljning och vid tecknande av försäkring. Under besiktningen går veterinären igenom allmäntillstånd, lyssnar på hjärta och lungor, kontrollerar hull, hud, tassar, munhåla, tänder, lymfknutor, öron, ögon, yttre genitalier och rörelseorgan. Allt dokumenteras på ett särskilt besiktningsintyg som du får med dig. Intyget är giltigt i 7 dagar.

Inför en valpbesiktning kan du som uppfödare skriva ut besiktningsintygen från Svenska Kennelklubbens hemsida och fylla i uppgifter om hund och uppfödare i förväg. Läs mer här. Det kan också användas till blandraskullar.

Vid besiktning av kattungekullar kan du lämna uppgifter om namn, kön och födelsedatum på alla i kullen någon dag innan, för att minska väntetiden på plats.

Vi erbjuder paketpris för besiktning, chipmärkning och vaccination för kattunge och valpkullar.

 

Viktprogram

Övervikt hos hundar och katter blir allt vanligare. Statistiken visar att cirka 20 procent av alla hundar och katter i Sverige är överviktiga. Över 15% övervikt betecknas som fetma, vilket är ett allvarligt tillstånd.
Övervikt kan leda till minskad livskvalité och allvarliga följdsjukdomar, som exempelvis diabetes och ledbesvär med kronisk smärta, vilket kan innebära stort lidande för djuret. Vi kan hjälpa er med individuell foderrådgivning och tips om motion för att hålla normalvikt. Patienterna i vårt bantningsprogram följs alltid upp regelbundet. Deltagandet är helt gratis och du binder dig inte till något.

Att få godis ibland är okej!

Kom ihåg att balansera med övrigt foderintag.

 

tandkontroll

Precis som hos människor bildas beläggning av foderrester och bakterier på djurens tänder. Får beläggningen sitta kvar bildas plack, det vill säga tandsten. Tandstenen orsakar en inflammation i tandköttet, som smärtar och kan ge upphov till tandlossning, rotspetsbölder och följdsjukdomar. Vi undersöker tänderna på ditt djur (till en kostnad på 340:-) Ger råd om hur du förhindrar tandsten framöver och ger en rekommendation för ett djur som redan har tandsten.

 


kloklippning

Många har problem med att klippa klorna på sina djur. Dels kan man känna sig osäker själv, eller så kan djuret tycka att det är obehagligt. Oftast sitter dessa två faktorer ihop, då man stressar upp varandra. Det är dock viktigt att klorna hålls korta, för att minimeras risker för tå- och klokapselskador. Boka tid hos oss så hjälper vi dig och ger rådgivning om kloklippning om du är osäker.

 


Pass

Djurpass behövs om du ska resa med ditt djur utomlands. Det utfärdas av veterinär.

 

Avmaskning inför utlandsresA

För att få resa in i Norge behöver en veterinär intyga att hunden är avmaskad. Avmaskningen ska ges under överinseende av veterinär som intygar i passet att hunden fått avmaskning. Avmaskningstabletterna köper ni själva på apoteket innan ni kommer. Läs mer om att resa utomlands med ditt djur här.

 

Chipmärkning

Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Vem som äger hunden ska också stå i hundregistret.

  • Du ska märka och registrera din hund innan den är fyra månader.

  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.

  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Tänk på att även om du registrerat din hund på Svenska kennelklubben så måste du registrera både dig och din hund i Jordbruksverkets hundregister.

Från 1 jan 2023 är det lag på att alla katter från 4mån ska vara id-märkta och registrerade hos jordbruksverket. Katter kan även anmälas till Svenska kennelklubben och SVERAK.

 
 
 

Kastrering


Kastrering av hund

Idag kastreras hundar av olika anledningar. Det kan vara av medicinska skäl, men det kan också vara beteenderelaterat.

Hanhundar kan bli mycket påverkade av löptikar. Genom en kastrering försvinner hundens sexualdrift och följaktligen uteblir ofta beteenden som hör ihop med det. Ett alternativ till kirurgisk kastrering är ett hormonimplantat som appliceras under huden på hanhunden. Det har samma effekt som en kirurgisk kastrering, men effekten är tidsbegränsad.

En del tikar kan bli påverkade eller trötta i samband med löp, medan andra har stora besvär av skendräktighet. Vid den traditionella metoden för kastration avlägsnas, förutom äggstockarna, även livmoder och äggledare, vilket innebär att risken för att drabbas av livmoderrelaterade sjukdomar såsom livmoderinflammation (pyometra) försvinner. Även sjukdomar som diabetes och epilepsi kan förbättras om tiken kastreras.

En planerad kastration av en frisk tik bör ske under viloperioden mellan löpen.

Kastrering av katt

I Sverige finns ett stort antal oönskade och hemlösa katter.

Vi uppmuntrar alla som inte ska ta ungar på sin katt att kastrera den.

Det är av största vikt att id-märka sin katt så att man lätt kan identifiera den om den springer bort. Från 1 jan 2023 är det lag på att alla katter från 4mån ska vara id-märkta.

Katter är väldigt fertila, en okastrerad honkatt kan snabbt bli dräktig om hon är ute. Genom kastrering försvinner kattens sexualdrift och följaktligen uteblir beteenden som hör ihop med det, såsom löpbeteende hos honkatter och doftmarkeringar och skrik efter det motsatta könet hos hankatter. En kastrerad hankatt hamnar inte lika ofta i slagsmål, rymmer inte hemifrån i samma utsträckning och mår ofta bra av att slippa stressen som följer med revirmarkering och dominans.

Vid kastrering bidrar man också till att minska antalet oönskade dräktigheter.