Uppmuntra katten att dricka!

De flesta katter skulle må bättre om de drack mera vatten. Otillräcklig vattenkonsumtion kan leda till ökad risk för urinstenar och problem med njurarna.

Att tänka på för att stimulera kattens lust att dricka:

Vattenskålens utformning. Skålen ska inte bestå av plast (p.g.a. materialet kan avge en lukt som gör vattnet mindre smakligt). Glas, keramik och rostfritt material lämpar sig väl till kattskålar. Skålen bör vara bred, gärna minst 15 cm i diameter då man har sett att katter vill ha en stor vattenspegel när de dricker och att de inte vill nudda kanterna med morrhåren.

Vattenskålen placering. Undvik att ha mat och vattenskålar bredvid varandra, det är onaturligt för katten att äta och dricka på samma ställe. Självklart ska skålen stå på ett bra ställe, d.v.s. på ett stadigt underlag och på en lugn plats där katten kan dricka ostört. Ha gärna flera skålar framme på olika platser i hemmet.

Vattnets kvalitet. Naturligtvis ska man byta vatten ofta, men vissa vill ha ”äldre” vatten, så det kan vara bra att inte byta alla skålarna dagligen. Vissa katter uppskattar iskallt vatten och då kan några isbitar läggas i skålen. Man kan även smaksätta isbitarna med t.ex. köttsaft, kinesisk ostronsås eller utspätt spad från en tonfiskburk.

En del katter föredrar ibland att tillgodose sitt vattenbehov från lite udda ställen t ex ur blomvattenkrukan, i duschen eller från droppande kranar. Då är det bara att gilla läget och se till att det finns nog med vatten på dessa ställen, för att katten ska få i sig tillräckligt med vatten. Många uppskattar en s.k. drickfontän, där vattnet ständigt hålls i rörelse och är syrerikt. Dessa går att köpa i välsorterade zoo-affärer eller i Djurklinikens butik.