Skötselråd av valp och valptik

Leverans

Valpar får tidigast levereras vid 8 veckors ålder.

En hund ska alltid levereras tillsammans med en stamtavla (gäller renrasiga hundar), vara besiktigad, vaccinerad och ID- märkt.

 

Foder

Vi rekommenderar att mamman får äta ett foder speciellt framtaget för dräktiga/digivande tikar och nyfödda valpar from andra halvan av dräktigheten. Valparna kan börja gå över från modersmjölk/mjölkersättning till samma foder som mamman vid ca 4-6 veckors ålder, beroende på ras och storlek på kull.

Att låta honan äta ett fetare foder är viktigt för att hennes kropp ska orka med förlossningen och digivningen utan att bli för utmärglad, ju fler ungar desto viktigare.

För valpen är rätt foder oerhört viktigt för att det känsliga mag- och tarmsystemet ska utvecklas rätt och för att den ska få tillgång till de näringsämnen som är viktiga under valpstadiet. Något som skiljer sig på många områden från en vuxen hunds näringsbehov.

Valpfodret växlas upp i takt med att hunden växer, läs åldersrekommendationerna på påsen. Kom ihåg att alltid införa nya foder succesivt, så att magen hinner anpassa sig till de nya förhållandena.

Undvik att byta ut det foder som uppfödaren skickat med i samband med flytten, då stressen är som högst och magen är extra känslig. Vänta istället någon vecka tills valpen har hunnit anpassa sig till de nya familjeförhållandena.

 

Behandlingar

  • Avmaskning ska utföras varannan vecka from 2 veckors ålder tom 12 veckors ålder. De två första gångerna ska även mamman avmaskas, då hon annars kan återsmitta ungarna. Om valpen inte är avmaskad vid leverans avmaska 3 gånger med 2 veckors mellanrum, därefter vid behov. Vi rekommenderar i första hand maskmedlet Axilur till valpar.
  • Vaccinationsreferensgruppen vid Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap rekommenderar att valpar vaccineras vecka 7-8 och 13 för bästa skydd. Nästa spruta skall ges vid 1 års ålder och därefter med 1-3 års mellanrum beroende på behov.
  • Besiktningsintyg är giltiga 1 vecka för leverans och försäkring. En försäkring bör upprättas omgående vid leverans.
  • ID-märkning sker oftast i samband med besiktning och vaccinering vid 8 veckors ålder.