Viktproblem

 

Övervikt

Övervikt hos hundar och katter blir allt vanligare. Statistik tyder på att ca 20 % av alla hundar och katter i Sverige är överviktiga. Över 15 % övervikt benämns fetma vilket är ett allvarligt tillstånd.

Den vanligaste orsaken till övervikt är för mycket mat i förhållande till motion. Nej det är inte vårt problem säger du nu, mitt djur får så mycket mat som rekommenderas på foderpåsen, den har bara dålig ämnesomsättning. Faktum är att detta är den vanligaste kommentaren vi får, men när djurägaren pressas lite kommer det ofta fram att djuret får både mellanmål och kvällsmat utöver detta. En lite kaka här, lite kyckling där, vad gör väl det? Faktum är att det gör väldigt mycket, för en katt på 5 kg motsvarar 25 gram ost lika mycket som att en vuxen människa skulle äta 3,5 hamburgare. För en hund på 10 kg motsvarar 1 kaka 1 hamburgare.

En handling av välvilja som blir så fel. Katter och hundar som generellt är smidiga djur som ska kunna springa och röra sig obehindrat, detta påverkas mycket negativt av övervikt . De extra kilona reducerar inte bara ditt djurs chanser till att leva ett långt och hälsosamt liv. Följdsjukdomar som diabetes, ledproblem, urinsten och hjärt- och kärlsjukdomar är även mycket vanligt förekommande inom den här gruppen. För ett djur med ledproblem (artros) innebär dessutom varje kilo extra en större smärta.

Även hygienen blir lidande, det räcker med något kilos övervikt för att djuren ska ha svårt att komma åt överallt och sköta sin dagliga hygien. Detta märks genom tovbildning runt rumpan, samt urin och avföring som sitter fast i pälsen.

Behandlingen är egentligen enkel, energi in ska motsvara energi ut = kcal/dag ska motsvara mängden motion per dag. Går hunden upp? Minska fodergivan, sätt djuret på ett mindre energirikt foder eller öka motionen. Fodersäckarna har rekommendationer över hur mycket foder man bör ge per dag, kom ihåg att dessa är generella rekommendationer som kan behöva justeras. Håll koll på formen för att tidigt upptäcka om du ska tillsätta eller dra ner på dagsgivan.

Kastrering/sterilisering medför generellt en försämrad ämnesomsättning på 30 % för djuret. Därför finns specialanpassat foder framtaget för just denna grupp med mycket fibrer, vilket medför att hunden/katten känner sig mättare jämfört med att dra ner dagsgivan på det vanliga fodret med 1/3.

Vi får ofta frågor om vad olika raser ska väga. Det är dock inte så enkelt att svara på, det finns stora skillnader storleksmässigt, hur välmusklad djuret är osv, även inom raserna. Här utgår vi istället från individens kroppsform, då den säger mycket mer. Hill´s sätter upp kriterierna för en normalviktig hund/katt: Revbenen skall kännas under ett tunt fettlager, midjan skall vara välformad och valvet skall vara markerat sett från sidan.   

Vi finns här för dig och ditt djur. Skäms inte för att komma och be om hjälp, då är du på rätt väg och vi hjälper dig gärna! Bland annat kan vi hjälpa till med kostrådgivning. Vi har tagit fram ett viktprogram där vi följer upp djuret och stöttar dig längs hela vägen. I viktprogrammet får du även blanketter och information som ger dig lite mer kött på benen och sporrar till framgång.

Deltagandet är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

 

Undervikt:

Det finns även individer som har motsatt problem; de underviktiga. Orsakerna till undervikt är betydligt fler än övervikt. Det kan vara att djuren inte vill äta så mycket som de borde. Det kan bero på sjukdom med illamående, inälvsparasiter eller diabetes, njurproblem, mag eller tarmstörningar m.m. listan kan göras lång.

En individ som alltid varit liten i maten brukar ha fri tillgång till mat. Vissa blir mer intresserade om de blir serverade två gånger per dag och det däremellan får stå tomt i matskålen. Ett högenergifoder är annars lämpligt. Behöver du hjälp med att få upp hunden i vikt är du välkommen att boka in ett besök till vår kostrådgivning.

Om problemen kommer med tiden kan du först utreda om det rör sig om inälvsparasiter (bandmask och spolmask). Du bör även fundera över om hunden/katten börjat dricka mer än vanligt, då detta kan tyda på njursjukdom och diabetes. Därefter rekommenderar vi ett veterinärbesök för utredning.