Patella och hjärtintyg

För vissa raser krävs en undersökning av patella, (knäleden) respektive hjärtat, (avseende blåsljud) inför parning. Undersökningar ingår i dessa rasers avelsprogram och utförs endast av veterinärer med specialistkompetens på hundens och kattens sjukdomar. Resultatet dokumenteras på Svenska Kennelklubbens intyg och skickas för dataföring till deras hunddata.

Patellaluxation innebär att knäskålen (patella) kan förflyttas (luxera) från sin normala position. Två former av patellaluxation förekommer. Den vanligaste formen är när knäskålen glider ur sin position och hamnar på insidan av knäleden. Den andra formen är när knäskålen hamnar på knäledens utsida. Det finns många olika bakomliggande orsaker till patellaluxation. Ett vanligt symptom är hälta. I de fall luxationen är permanent har knäskålen låsts i sitt läge och drabbade hundar får en typisk, knäande gång. 

 

Palpatorisk undersökning av knäleder

Patellaluxation konstateras genom palpation och graderas på en skala från 0-3 baserat på med vilken lätthet luxering sker:

På Svenska Kennelklubbens hemsida kan du läsa mer om hjärtintyg för King charles spaniel och Cavalier king charles spaniel. 

Hos oss på Hälsinge Smådjursklinik kan du beställa tid till veterinärer Anna Lindmark, Inger Kjellander, Pia Razdan och Charlotta Enerud för dessa undersökningar.